Mos lejoni që moti t’ju bëjë për budallenj! Paçka kohës së ngrohtë tani, është parashikuar që bota (së paku nga lajmet që lexojmë poshtë e lart, shqiptare dhe ndërkombëtare) gjatë muajit Prill do të jetë e predispozuar për stuhi. Nëse jemi në dijeni të stuhive mund të parashikojmë përmbysjet, rrëshqitjet e dheut dhe dëmtimin e pronës. Nuk ka akoma alarm (së paku në dijeninë tonë) por, tani është koha perfekte për të marrë masat, qofshin civile qofshin nga pushteti vendor. Ka stuhi apo jo, mbjellja e bimëve në vendin e duhur ndihmon ambjentin dhe I jep bukuri.

Si më poshtë po ju listojmë 10 Bimë që luftojnë Erozionin:

 

 1. Salvia sonomensis (creeping sage):  Me lule blu në violet çel gjatë muajve të parë të verës dhe është atraktive për zogjtë.
  salvia-sonomensis-garden
 2. Artemisia californica Canyon Gray (canyon grey): Është një shkurre shume e mirë dhe e fortë. Perfekte për tu mbjellë anës bregut apo lumenjve!
  Artemisia_californica_Canyon_Gray_Canyon_Grey
 3. Baçharis pilularis pilularis (pigeon point): Atraktive për zogj të ndryshëm.
  baccharis-pigeon-point
 4. Ceanothus griseus horizontalis (yankee point): Kjo shkurre që nuk e humbet asnjëherë ngjyrën, çel disa lule shumë të bukura blu në verë.
  ceanothus-yankee-point
 5. Atriplex lentiformis breweri (quail bush): Fantastike kundër erozionit, plus farat e saj janë një ushqim për zogjtë e malit.
  atriplex-lentiformis-breweri
 6. Heteromeles arbutifolia (toyon): Nëse mbahet mirë mund të rritet deri në 20 metra, është e mirë kundër erozionit dhe mbi të gjitha, duron zjarrin. Ka nevojë të mbillet aty ku ka diell gjithmonë.
  heteromeles-arbutifolia-toyon-screen-hedge 5
 7. Rhus integrifolia (lemonade berry): E c’tju themi për këtë, lëngu I frutave të tij të bën të varur nga limonada J.
  Rhus_integrifolia
 8. Rhus ovata (sugar bush): Me lule te bardha dhe pothuajse gjithmonë jeshile, rritet në vende të ndryshme!
  rhus_ovata
 9. Quercus douglasii (blue oak): Kjo pemë ka nevojë për shumë pak përkujdesje dhe ujë.
  Quercus_douglasii-
 10. Sambucus nigra ssp. caerulea (Mexican elderberry): Me lulet e verdha dhe bukurinë e tyre, shtoi edhe aromën, është perfekte për tu mbjellë edhe në oborr të shtëpisë.
  Sambucus_mexicana

 

 

Burimi: https://blog.treepeople.org

Përgatiti: Green Line Albania